Voor Gemeenten en Overheidsdiensten liggen er grote verantwoordelijkheden in het faciliteren van de energietransitie, vooral in de openbare ruimte.
In de openbare ruimte zijn er veel verschillende energievragers die veelal moeten terugvallen op de inzet van een vervuilende dieselaggregaat indien er geen ondersteuning is vanuit de (lokale) overheid. Een effectieve ondersteuning betreft het plaatsen van vaste stroomvoorzieningen. Voor elke gebruiker van stroom in de openbare ruimte worden er steeds meer stroomvoorzieningen geplaatst, maar elke gebruiker kent zijn eigen aanpak.
Voor evenementen is het gebruikelijk dat er stroomvoorzieningen worden aangelegd die vaak door de gemeenten zelf wordt geëxploiteerd. De voorzieningen zijn vaak verliesleidend door het beperkte verbruik en soms worden er helemaal geen verbruiken in rekening gebracht. Een ander opkomend model betreft het volledig in exploitatie geven van de voorzieningen aan een marktpartij. De marktpartij plaatst hiervoor de hardware en sluit hierop eigen software aan om de voorzieningen efficiënt te kunnen beheren, een gebruiker kan enkel via de marktpartij stroom afnemen van de voorzieningen. De inkomsten of verliezen zijn voor de Gemeente.
Voor markten is het eveneens gebruikelijk dat er stroomvoorzieningen worden aangelegd, gefaciliteerd en geëxploiteerd vanuit de gemeente. In tegenstelling tot evenementenvoorzieningen zijn marktvoorzieningen vaak wel winstgevend, maar worden ook hier niet altijd de verbruiken in rekening gebracht.
Voor bouwlocaties wordt er momenteel nog niet veel vanuit de (lokale) overheid in vaste stroomvoorzieningen gefaciliteerd. Aannemers zijn op zichzelf aangewezen om de stroomvoorziening te organiseren.
Voor de automobiliteit is het meest voorkomende model een concessiemodel waarin de plaatsing en exploitatie bij een marktpartij wordt belegd. Inkomsten en verliezen zijn hierin eveneens voor de marktpartij, maar het risico wordt beperkt door een groeiende markt en beperkte opslag per kWh vanuit de Gemeente. Een gebruiker behoudt wel keuzevrijheid door het voorschrijven van open-source systemen in de aanbesteding.